Rozdiely v kolagénoch
Hydrolizovaný kolagén – známy je ako želatina. Tvorí sa ako dôsledok tepelnej degradácie (zničenia) peptidových reťazcov. Vzhľadom k tomu, že pri výrobe želatiny nemusí byť dodržaná jemná štruktúra kolagénu, na predbežné spracovanie surovín sú používané silné kyseliny alebo zásady a veľa lacných surovín obsahujúcich kolagén, napr. kosti. Je to najlacnejší typ kolagénových derivátov. Používa sa na zabezpečenie vhodnej štruktúry alebo ako zahusťovadlo pri výrobe potravín. Tiež ho používajú výrobcovia lacnejšej kozmetiky ako náhradu za natívny kolagénový proteín, je to bohužiaľ štandardom.
Hovädzí alebo prasací kolagén – používa sa tiež označenie živočíšny kolagén. Kolagén na báze hovädzích a prasacích bielkovín – kolagén je základný proteín (bielkovina) v telách živočíchov. Základný štruktúrny materiál, nachádzajúci sa v koži chrupavkách, kostiach, všetkých dôležitých orgánoch. Získavanie kolagénu z dobytka a prasiat vyžaduje ofenzívne chemické a enzymatické spracovanie, čo spôsobuje značnú degradáciu proteínov. Tento kolagén obsahuje tiež prióny – infekčné bielkoviny, ktoré môžu vyvolať smrteľné ochorenie nervového systému – BSE alebo Creutzfeld- Jakobovú chorobu. Ryby a nižšie organizmy nemajú schopnosť produkovať prióny.
Pri spracovávaní do kozmetických a potravinových prípravkov sa však sterilizuje!
Rastlinný kolagén (fytocollagen) – rastlinný fytocollagen (ide o obchodné označenie) obsahuje polycarbohydráty rastlinného pôvodu, ktoré na koži vytvárajú ochranný film a majú podobný účinok ako živočíšny kolagén. Účinok týchto komponentov ale nie je tak komplexný ako účinok kolagénu. Kolagén je bielkovina, ktorú produkujú výhradne živočíchy. Avšak rastliny produkujú rastlinný proteín extensin, ktorý obsahuje hydroxyprolín. Jeho štruktúra je ale úplne iná ako štruktúra kolagénu. Obsahom dôležitých aminokyselín – hydroxyprolínu zvyšuje zvlhčenie pokožky, ale jeho účinok nenahradí kolagén.
Microcollagen – používa malé bielkovinové častice obvykle oligopeptidy, ktoré stimulujú tvorbu kolagénu. Vyrába sa biotechnologicky, upravuje sa pridávaním tukových častíc, ktoré zvyšujú jeho stabilitu a umožňujú lepšiu priepustnosť cez pokožku.
Lyofilizovaný kolagén – Lyofilizácia je metóda vysúšanie látok, založená na sušení zmrazovaním pri teplotách pod 0°C a výrazne nižším tlakom. Proces sa používa na sušenie veľmi citlivých zlúčenín a látok, najmä citlivých na vyššie teploty. Pri tomto procese nie sú zničené a účinná látka si zachováva účinnosť a obsah cenných prvkov ako sú vitamíny, proteíny, enzýmy, minerálne látky. Lyofilizované prípravky obsahujú iba malé množstvo vody a nevyžadujú konzervačné látky. Tento druh kolagénu sa používa väčšinou v doplnkoch výživy, najmä tých, ktoré sa používajú na regeneráciu kože a chrupaviek. Používa sa tiež pri výrobe kozmetiky. Náklady na lyofilizáciu majú vplyv na vyššiu cenu výrobkov z neho.
Prírodný kolagén - Natural collagen
Blog prírodný kolagén
Poľský kolagén z kože rýb v kozmetológii - pravda a mýty
03.07.2016 22:50Celulitída
24.04.2013 20:40Strije, ako ich redukovať
24.04.2013 19:41Typy vrások
28.02.2013 19:16Príčiny vzniku vrások
25.02.2013 19:37Kolagénové preparáty v dermatológií a estetickej medicíne
24.01.2013 18:53Rozdiely v kolagénoch
23.01.2013 21:15Prírodný kolagén
Platinum
Blog prírodný kolagén
Poľský kolagén z kože rýb v kozmetológii - pravda a mýty
03.07.2016 22:50Celulitída
24.04.2013 20:40Strije, ako ich redukovať
24.04.2013 19:41Typy vrások
28.02.2013 19:16Príčiny vzniku vrások
25.02.2013 19:37Kolagénové preparáty v dermatológií a estetickej medicíne
24.01.2013 18:53Rozdiely v kolagénoch
23.01.2013 21:15Starostlivosť o pleť
V tejto rubrike nie sú žiadne články.
Starostlivosť o pleť
V tejto rubrike nie sú žiadne články.