Poľský kolagén z kože rýb v kozmetológii - pravda a mýty

03.07.2016 22:50

Túžba udržať si po dlhé roky zdravie a mladistvý vzhľad  je úplne prirodzená. Spočíva v udržaní si harmónie tela a ducha. Hľadanie ciest, ktoré vedú k naplneniu tejto túžby, vytvára možnosti poznávania zaujímavých ľudí, miest a čoraz zaujímavejších dejov,  vzájomných súvislostí  v schopnosti  prispôsobenia sa živých organizmov k prostrediu, ktoré ich obklopuje a to na rôznych úrovniach a mierkach (od makro k mikro ). Vďaka ľuďom, ktorí majú sny, vášeň a odvahu na ich realizáciu, nemožné  sa stáva možným a my, využívaním výsledkov  ich vedeckých  prác, sa môžeme  tešiť  čoraz lepšiemu stavu zdravia a vzhľadu.

V čase svojej viac ako tridsaťročnej profesionálnej praxe  som vyhľadávala hlavne neinvazívne metódy regenerácie organizmu. A  takou pokrokovou a účinnou terapiou, do ktorej sú kladené nádeje špecialistov nielen z oblasti kozmetológie, ale aj medicíny, je využívanie biologicky aktívneho kolagénu z kože rýb. Presnejšie peptidov, na ktoré sa rozpadáva disimilujúca kolagénova helisa.

Prečo kolagén?

Odpoveď je jednoduchá, pretože ako v tej pesničke...  "Život je forma existencie bielkovín ...", kolagén patrí do skupiny skleroproteínov (jednoduchých živočíšnych bielkovín), je hlavnou zložkou spojivového tkaniva, je  najdôležitejšou  bielkovinou  v našom tele.
Dokonca aj jeho názov (z  gréčtiny) - colla-lepidlo, genny - porodiť, ukazuje na jeho jedinečnú funkciu. Tvorí lepidlo v našom tele a jeho zodpovedajúca hladina garantuje správne fungovanie  celého organizmu, vrátane imunitného systému, regenerácie buniek, zodpovedajúcu  hydratáciu, pevnosť a pružnosť tela, pružnosť a pevnosť kože. 

S pribudajúcim vekom  sa schopnosť regenerovať kolagén oslabuje, objavujú sa príznaky starnutia organizmu  a to nielen na koži. Pokusy s použitím prípravkov obsahujúcich syntetické  alebo hovädzie kolagény nepriniesli uspokojivé výsledky vzhľadom na nedostatočnú biologickú aktivitu použitého proteínu a tiež rozdielnosťou stavby ich kolagénu a stavby kolagénu - jeho aminokyselinových reťazcov a našej kože. Kolagén extrahovaný zo sladkovodných rýb sa líši od akéhokoľvek iného kolagénu konštrukciou aminokyselinových reťazcov.

Dôležité vlastnosti kolagénu

Syntéza kolagénu veľmi citlivého na  vonkajšie činitele prebieha v medzibunkovom priestore a jeho množstvo tvorí až 30% množstva ľudských bielkovín. Za rok naše telo vymení  okolo 3-4 kilogramy  tejto bielkoviny. 70% proteínov nášho organizmu je v neustálom pohybe. Kolagén má rôzne  stavy skupenstva v závislosti  od podmienok prostredia, ktoré určuje spektrum jeho pôsobenia:  v očnej guli sa nachádza v tekutom stave - plní ochrannú funkciu, v kostiach v pevnom skupenstve - zabezpečuje pružnosť, v koži v zmiešanej forme -  vplýva na jej elasticitu a pevnosť.

Kolagén extrahovaný  zo sladkovodných rýb má rôznu farbu vzhľadom k prítomnosti alebo neprítomnosti melanínu. Od  bielej (táto farba je tiež charakteristická pre kolagén  u človeka), cez  sivú  až po čiernu (maximálne množstvo pigmentu) a uvedením jeho použitia. Čierny kolagén sa získava z chrbta rýb ( je tmavý, pretože plní funkciu ochrany  rýb pred škodlivým UV žiarením), používa sa  aj v prípravkoch s liečebnými účinkami, sivý (z bokov rýb) a biely (z bruška rýb) za účelom kozmetickej starostlivosti citlivých častí pokožky.  

Kolagén izolovaný výhradne v Poľsku,  metódou  patentovanou prof. Andrejom Frydrychowskim, sa skladá z devätnástich aminokyselín, má charakteristickú priestorovú štruktúru, je vytvorený z troch reťazcov aminokyselín stočených do ľavotočivej  skrutkovice.

Z nich sú rozhodujúce:

glycín – najjednoduchšia aminokyselina nachadzajúca sa rovnako v rastlinných ako aj živočíšnych bielkovinách, reaguje s kyselinami aj zásadami, je to amfotérna aminokyselina, ktorá je pevnou látkou

prolín - aminokyselina, ktorá je súčasťou mnohých proteínov, elektricky neutrálna, cyklická, alifatická (s uhľovodíkovým bočným reťazcom)

hydroxyprolín a hydroxylyzin - cyklické aminokyseliny  odvodené od prolínu a lyzínu. V prírode sa prakticky  nevyskytujú  okrem molekúl kolagénu stavovcov. Pomer množstva hydroxyprolínu v danej jednotke hmotnosti alebo objemu, je jediným objektívnym kritériom merania množstva "kolagénu v kolagéne".

Hydroxylácia prolínu a lyzínu uzatvára proces tvorby molekúl (helís) kolagénu. Aby sa tak stalo, telo má byť nasýtené  dostatkom vitamínu C. Skorbut je ochorenie kolagénu. Ľudia s dlhodobým nedostatkom vitamínu C nevyrábajú chondrocyty a fibroblasty, nové kolagénové skrutkovice, v dôsledku toho strácajú vlasy, zuby, a ich koža  stárne  alarmujúcou rýchlosťou.

Prielomom objavov  vo svete kozmetológie aj biotechnológie bielkovín bol vynález poľských chemikov z laboratória Centra Národnej asociácie rybárskych družstiev v Gdyni, predložený na patentovom úrade Poľskej ľudovej republiky  17. júna 1986,  Antonom Michniewiczom, Skrodzkim Mieczyslawom  a Henrichom  Kujawom.
Až do tej doby  sa žiadnemu  z výskumných centier na svete nepodarilo vyvinúť  technológiu na získanie  kolagénu - ktorý je v stave aminokyselinových reťazcov, ktoré sa zhodujú s ľudskými - ktorý si udržiava svoju biologickú aktivitu - ktorý  si zachováva  štruktúru trojitej špirály, charakteristické známky iba konfirmácie kolagénu v živých organizmoch.

Vďaka tejto metóde bol získaný hydrát, ktorý si zachoval požadovanú štruktúru v momente reakcie rozpadu stimulujúcej bielkoviny kože, ktorá vytvára na povrchu kože proteinovú mriežku  zastavujúcu stratu hydratácie a zároveň sú  bunky fibroblastov  stimulované a začínajú produkovať vlastný kolagén.

Praktickým opakovaním poľských výskumov  extrakcie kolagénu z kože rýb boli práce vykonávané od r. 2000 profesorom Andrzejom Frydrychowskym, ktoré viedli k podaniu patentu v  r. 2003 - Metóda získavania biologicky aktívneho kolagénu a peptidov z rýb (Metoda pozyskiwania kolagenu bioaktiwnego oraz peptydow rybich).

Táto inovatívna metóda dovolila používanie  komplexov zložených zo stoviek oligo - a polypeptidov, krátkych bielkovinových reťazcov schopných prenikať cez kožnú bariéru.  Výskum vedený v spolupráci s Katedrou stomatológie vo Wroclavi potvrdzuje výnimočné výsledky získané vo IV. kvartáli r. 2012:

Výskum vykonaný metódou SIRCOL  na bunkových kultúrach odobratých z podnebia ústnej dutiny vykázal nárast kolagénu o 671%!

Výzkum cytotoxicity metódou MTT potvrdil, že:

"Profesorovi Frydrychowskému sa podarilo vytvoriť komplex prírodných, rybích peptidov, ktoré na jednej strane stimulujú syntézu kolagénu, na druhej strane zastavujú cytotoxickú aktivitu. Žiaden preparát na svete sa nemôže rovnať s týmito výsledkami."

Peptidy sú molekuly aminokyselín spojené peptidovou väzbou. Vstrebávajú sa z tráviaceho traktu  s blahodárnym vplyvom na náš organizmus a kožu. V závislosti od množstva aminokyselín v reťazci rozoznávame:

Oligopeptidy - krátke reťazce niekoľkých aminokyselín

Polypeptidy - dlhšie reťazce stoviek aminokyselín

Rovnako oligopeptidy ako aj polypeptidy povzbudzujú syntézu bielkovín, vďaka čomu našli využitie pri liečení dermatologických chorôb.

Malé častice peptidov  sú schopné prekonávať  bariéru pokožky a penetrovať  do hĺbky  kože.

Počas výskumov boli  vyselektované  v závislosti na ich biologickej aktivite  tri  skupiny peptidov:

Signálne - vplyv na redukciu vrások tým, že stimulujú fibroblasty k produkcii kolagénu a elastínu
Neuropeptidy - vplyv na uvoľnenie svalov zodpovedných za tvorbu vrások
Transportné  -  transportujúce látky  do hlbších vrstiev pokožky.

Preparáty  so správne zvoleným množstvom biopeptidov boli účinne aplikované rovnako pri terapiách protizápalových (spomaľujú  vylučovanie interleukinu), protibolesťových, regulujúcich angiogenézu (tvorbu kapilár) - bielkovina VEGF .

U účastníkov liečby obnovy kolagénu bolo viditeľné a citeľné zlepšenie v kolenných kĺboch, chrupavkách a tiež v očnej guli, vlasoch a nechtoch. Preparáty  povzbudzujú produkciu kolagénu, elastínu, kyseliny hyaluronovej, spomaľujú aktivitu enzýmov starnutia (metaloproteináz). Pomáhajú  pri terapiach eliminujúcich zafarbenia kože, rozjasňujú  jej farbu.  Viditeľné je zlepšenie pružnosti tela, vyplnenie vrások a nerovností. Chránia pred ochabovaním kože.

Taká je pravda o kolagéne a biopeptidoch.

Jeho účinky sú oceňované vo zvýšenom rozsahu v medicíne. Výskumy sú prevádzané na mnohých miestach sveta.

A čo je mýtom?

Mýtom je to, že kolagén je transepidermálny,  na to má veľmi veľké  častice. Transepidermálne sú až produkty rozpadu kolagénových helís  na koži, čiže krátke peptidové reťazce. Mýtov o kolagéne je mnoho, patria medzi nich marketingové  výmysly o "rastlinných kolagénoch" a tiež reklamy  o inom pôsobení hydrolyzovaného kolagénu ako je hydratácia.

 

Zdroj: Hana Liziniewicz - Kaminska

Nezávislá expertka, diplomovaná kozmetologička, konzultantka a školiteľka  kozmetických firiem. Členka a zakladateľka Teatru Akademia Ruchu, Rebither. Viedla školenia a workshopy na kozmetických kongresoch. Realizovala veľa kozmetických a umeleckých projektov.  Publikovala v časopisoch a profesionálnej tlači: Twoj Styl, Kosmetyka i Kosmetologia, Gabi-net.. Propagátorka zdravého spôsobu života.

Druhy naturálnych kolagénov Colway