Kolagénové preparáty v dermatológií a estetickej medicíne

24.01.2013 18:53

Na začiatku je potrebné vedieť, že hydrolyzát živočišného kolagénu (hovädzieho alebo bravčového) nemá schopnosť preniknúť pokožku. Jediným spôsobom ako dostať kolagén do kože je injekčná aplikácia. 

Krátky opis základných preparátov na báze kolagénu, ktoré sú dnes v kozmetológií používané:           

    Gely na báze hovädzieho kolagénu "Collagen", "Zyplast", "Zyderm" boli prvými výplňami , ktoré sa aktívne používajú od r.1981 do súčasnosti .  Oproti všeobecnej mienke, sa na ich produkciu nepoužívajú odpady z bitúnkov, kolagén sa získava z koží a chrupaviek, ktoré sú špeciálne k tomu účelu odoberané. Výhrady voči takémuto typu výplne majú ochrancovia zvierat a ľudia, ktorý majú obavy z BSE. Je to doteraz najviac a najčastejšie používaný kolagén na báze hovädzieho kolagénu a obsahuje 0,3% lidokaínu (znecitlivejúci prostriedok), ktorý je vyrobený z kravských koží. Zákrok týmto kolagénom je dočasný, pretože kolagén sa rozkladá. Nutné je opakovať zákrok.  Trvácnosť je od 6 týždňov do  1 roka.

    Permacol používa sa od r.2000, získava sa z kože prasiat.  Najskôr ho používali na korekciu brušnej steny pri operáciách  brušnej dutiny, neskôr ho začali používať pri gynekologických a urologických procedúrach. V r.2002 preparát dostal oficiálne rozhodnutie na používanie v rekonštruktívnej chirurgii pri operáciách nosa, krku, tváre a pier. Nedávno bola predstavené injekčná forma preparátu "Permacol" určená pre korektívnu plastiku.

    V 90-tých rokoch sa objavili preparáty z ľudských tiel mŕtvych darcov.

    Dermalogen - injekčný preparát, ktorý je zložený prevažne z porušených kolagénových vlákien, a tiež iných matričných bielkovín s uchovaným neutrálnych pH. Preparát sa získava z kože ľudských tiel mŕtvych darcov odporúčanou AATB (Am. Asociáciou bánk tkanív). Je to sterilný materiál, ktorý je ošetrovaný proti vírusom a priónom. Zákroky prepatátom z ľudského kolagénu sú dlhšie trvácnejšie ako z hovädzieho kolagénu, sú tiež nižšie rizika alergií. Nie sú potrebné testy na alergiu, pretože kolagén je na ľudskej báze pre organizmom prijateľný

    AlloDerm - tiež sa získava z kože ľudských tiel mŕtvych darcov, ale inou technológiou. AlloDerm sa začal používať v r.1992 - najskôr na liečenie popálenín, potom v stomatológií a čelustnej chirurgii a na zväčšenie mäkkých tkanív. Sú to tenké platničky 1-2 mm, ktoré sa vstrekujú do časti kože, ktorá potrebuje úpravu (korekciu).

    Cymetra  - mikronizovaná forma AlloDermu, pred vpichom sa prášok rehydruje priamo v striekačke špeciálnym soľným roztokom,  ktorý obsahuje lidokain. Producent preparátu nepotrebuje urobiť nutne alergotest pred procedúrou. Zriedka je aplikácia sprevádzaná prechodným sčervenaním alebo malými otokmi.

    Fascian - ešte jeden preparát, ktorý sa  získava z donorského tkaniva ľudských tiel mŕtvych darcov. Základ preparátu tvorí tiež kolagén, ale bedrovej pokrývky (fascia).  História používania fascii (pokrývky) v chirurgii začala pred mnohými rokmi, teraz je injekčná forma fasciliárneho kolagénu dostupná pre korektívnu plastiku. Fascian tak ako aj ďalšie materiály vyrábané z donorského tkaniva AlloDerm, Cymetra, Dermalogen starostlivo očisťujú od patogénov. Existuje niekoľko variantov preparátu, ktoré sa líšia veľkosťou mikronizovaných častíc a určených pre injekcie do rôznej hĺbky.

    CosmoDerm a CosmoPlast  sú ďalšie výplne na báze ľudského kolagénu.

    Firma FibroGen vyvinula preparát  FG 5016 – rekombinantný ľudský kolagén,  syntetizovaný ľudský kolagén III. typu (so sekvenciami ľudskej DNA). Kolagén je takmer totožný s natívnym  (prirodzeným) proteínom. 

    Autologen - Typ kolagénu získavaný z vlastnej kože. Koža sa odosiela do laboratória, kde sa extrahuje kolagén, následne sa skvapalňuje k opätovnému vpichu.  Nevyžaduje testovanie na alergie, pretože sa jedná o prírodný kolagén ľudského tela. Má dlhšiu trvácnosť, potrebných je viacero zákrokov.

    Isolagen - Ďalší typ kolagénu získaný z vlastnej kože.  Získavaný klónovaním vlastných buniek kože. Isolagenové kolagenové injekcie sa dávajú v dvojtýždenných intervaloch a výsledky sa zlepšujú priebežne. Neobsahuje  živočíšne bielkoviny, takže riziko alergickej reakcie je nižšie.

     K dispozícií sú tiež hybridné formy kolagénu. Artefill (v Európe známy ako Artecoll) je zmes hovädzieho kolagénu a homogénnej zmesi polymetylakrylátových guličiek. Pri tom ako sa rozpadáva injekčný roztok guličky pomáhajú udržiavať požadovaný výsledok dlhšie, a tiež stimulujú tvorbu vlastného kolagénu. Podľa výrobcu sú injekcie takmer trvalým riešením.

    Kolagenové preparáty pôsobia v koži 6-18 mesiacov (podľa údajov rôznych autorov 6-9 mesiacov), počas tejto doby sa bunky neúnavne snažia rozpustiť cudzorodé látky. Preparáty tohto typu nemigrujú v tkanive a nedochádza k aktivácií fibroplastov. Komplikáciou kolagénových  mikroimplantantov sú alergické reakcie, tvorba granulómov, začervenanie, znaky v mieste injekcie (vpichu), riedko nekrómy, abcesy. Základným nedostatkom týchto preparátov z pohľadu kozmetológie a farmácie, je ich stálosť, biologická neaktívnosť a nemožnosť ich efektívnej aplikácie pre rôzne príčiny v iných kozmetických produktoch - krémoch, sérach, tonikoch a pilingoch atď.

      Vedcom fakulty chémie Gnaňskej univerzity, ktorý pracovali vo viac ako skromných podmienkach, skúmajúc problematiku veľmi vzdialenú od kozmetológie sa podarilo získať  rybí kolagén, ktorý v štruktúre aminokyselinových reťazcov bol ideálne podobný ľudskému. Toto bol vážny prielom poľskej biochémie. Veď vo svete vedy v polovici minulého storočia sa prevádzal aktívny výskum a hľadal sa biologický aktívny kolagén identický s ľudským.  

Prírodný kolagén – je to tropokolagén, čiže trojrady kolagén alebo kolagén tretieho rádu, ktorý si svoju štruktúru trojitej helisy  a biologickú aktivitu zachováva uzatvorený v sklenenom obale pri teplotnej stálosti 5-28°C. Ľudský kolagén rozbíja svoju špiralovú štruktúru pri teplote 42°C (teplotná stálosť) a vtedy hynie spolu s ľudským organizmom. Rybí kolagén je takmer identický s tým ľudským.  

Je tvorený takmer takými istými aminokyselinami na úrovni tretieho radu - trojitej helisy  (minimálne v skladbe  reťazca α2). Spracováva sa špeciálnou filtráciou cez hodvábne vlákna.

Má transdermálnu schopnosť,produkty jeho rozpadu - aminokyseliny a peptidy prenikajú do pokožky a stimulujú tvorbu vlastného kolagénu.

Je dostupný ako kozmetické sérum (gel), ako zložka kozmetických prípravkov, ako zložka potravinových doplnkov.

Výhradným distribútorom kolagénových preparátov je spoločnosť Colway.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prírodný kolagén

Prírodný kolagén Q 5-26

Prírodný kolagén Q 5-26 je prírodný preparát so širokým spektrom účinku. Ako je známe, kožu tvorí zo 70% kolagén, ktorý udržiava jej mladosť a zdravie. Prírodný kolagén má tieto vlastnosti: Štruktúra bielkovinových aminokyselinových reťazcov je takmer identická s ľudskými, čo zabezpečuje...

Blog prírodný kolagén

Poľský kolagén z kože rýb v kozmetológii - pravda a mýty

03.07.2016 22:50
Túžba udržať si po dlhé roky zdravie a mladistvý vzhľad  je úplne prirodzená. Spočíva v udržaní si harmónie tela a ducha. Hľadanie ciest, ktoré vedú k naplneniu tejto túžby, vytvára možnosti poznávania zaujímavých ľudí, miest a čoraz zaujímavejších dejov,  vzájomných...

Celulitída

24.04.2013 20:40
 Ako vzniká celulitída? V základnej matrici dermy (pokožky)sa nachádzajú mukopolysacharidy, glykoproteínové zlúčeniny, ktorých usporiadanie je predpokladom udržania normálnej štruktúry dermy. Ak je porušená rovnováha rozmiestnenia mukopolysacharidov v pokožke, v podkožnom tkanive sa nadmerne...

Strije, ako ich redukovať

24.04.2013 19:41
Ako účinne a súčasne bezpečne redukovať strije? Dáš na rady priateľky, vyskúšaš kozmetiku alebo prírodnú metódu? Neporovnateľné účinky máju kozmetické  séra na báze biologicky aktívneho transdermálneho kolagénu   Prírodný kolagén Silver a Natívny kolagén Pure.  Čo sú...

Typy vrások

28.02.2013 19:16
Často sa objavujú vrásky už po 25. narodeninách. Rovnako  v tomto veku začína klesať produkcia kolagénu v našom organizme.  Zo začiatku sú iba nenápadné. Ale začať s nimi bojovať je možné už skôr! Protivráskových krémov je na trhu mnoho, a napriek tomu či práve preto, máš veľa...

Príčiny vzniku vrások

25.02.2013 19:37
    Smaragdová doska  -  "čo vo vnútri, to na povrchu". Je to výraz z ezoteriky.  Nie, nepraktizujem ezoteriku, ani k nej nemám blízko. Použila som to iba ako príklad, ktorý zdá sa, že má v prípade vrások reálny základ, vzhľadom k tomu, že procesy, ktoré prebiehajú vo...

Kolagénové preparáty v dermatológií a estetickej medicíne

24.01.2013 18:53
Na začiatku je potrebné vedieť, že hydrolyzát živočišného kolagénu (hovädzieho alebo bravčového) nemá schopnosť preniknúť pokožku. Jediným spôsobom ako dostať kolagén do kože je injekčná aplikácia.  Krátky opis základných preparátov na báze kolagénu, ktoré sú dnes v kozmetológií...

Rozdiely v kolagénoch

23.01.2013 21:15
Hydrolizovaný kolagén – známy je ako želatina. Tvorí sa ako dôsledok tepelnej degradácie (zničenia) peptidových reťazcov. Vzhľadom k tomu, že pri výrobe želatiny nemusí byť dodržaná jemná štruktúra kolagénu, na predbežné spracovanie surovín sú používané silné kyseliny alebo zásady a veľa...