Spôsoby úpravy pitnej vody v domácnosti

24.04.2013 21:46

Konzumenti pitnej vody sa už dávno kriticky pozerajú na jej kvalitu. Je prirodzené, že najčastejšie hodnoteným faktorom je farba vody spôsobená zákalom alebo nežiaduci zápach spôsobený chlórom. O existencii stoviek ďalších látok vo vode konzument nevie, pretože nie sú viditeľné, sú bez chuti a zápachu. Čoraz častejšie konzumenti pitnej vody siahnu po rôznych metódach úpravy jej kvality. V predaji je ponuka množstva domácich filtrov.

Mechanické filtre (sedimentačné) odstraňujú  z vody mechanické nečistoty, napr. bahno, piesok, kamienky, hrdzu a pod. Toto znečistenie pochádza z nedôkladne očistenej vody v úpravni vody, z havarijného potrubia alebo sa oddeľujú usadeniny na vnútornej strane potrubia. Dôkladnosť očistenia vody záleží od materiálu a pórov.  Používajú sa na centrálne očistenie alebo v kuchyni. Tento typ filtrov nedokáže odstrániť z vody žiadne chemické látky, vápnik ani horčík, upravujú komfort hygieny a prania.

Uhlíkové filtre (aktívne uhlie) sú populárne na úpravu vody. Redukujú množstvo chlóru vo vode ale ostatné látky, ktoré vo vode sú prepúšťajú. Nevýhodou je postupná strata aktivity aktívneho uhlia  a tiež rýchly rozvoj baktérii na usadeninách z vody alebo pri strate aktivity uhlia. Používajú sa tiež na centrálnu alebo kuchynskú úpravu vody. V kuchyni sú populárne konvice alebo montáž filtra na vodovodný kohútik.

Kuchynské filtre mechanické a uhlíkové sú tzv. psychologické filtre, pretože zadržiavajú iba mále množstvo nečistôt alebo redukujú množstvo chlóru, ale ostatné chemické látky zostávajú vo vode.

Varenie (preváranie vody), najčastejšia a najstaršia úprava vody na pitie a používanie v kuchyni. Upravuje kvalitu vody. Ničí baktérie a vírusy (krátky čas varenia ale na to nestačí) a tiež sa voda zbavuje chlóru. Pozor pre koncentráciu chemických látok neplatí „čím dlhšie vodu varíme, tým je čistejšia“. Varením sa odparuje voda ale všetky rozpustené látky v nej zostávajú. Ak sa vytvára na nádobe kameň, jeho zdrojom je vápnik a horčík (vplývajú na tvrdosť vody, no nevyparia sa), ak má červenkastú farbu vo vode sa nachádza  železo a mangán.

Magnetizéry – niektoré rozpustené chemické látky sa z vody neodstránia a vytvárajú vodný kameň (dá sa zmierniť chemickou filtráciou). Pôsobenie je jasné usádza sa rúrach, upchávajú sa rúry, kotle, bojlery, kávovary, kanvice a spotrebujú viac energie.  Magnetizovaná voda rozpúšťa kameň. Rozpúšťaný kameň sa uvoľňuje do vody, voda sa zakaľuje. Preto magnetizery je ťažko nazvať filtrami. Magnerizéry chránia rúry a nečistia vodu.

Chemické filtre (iónomeniče, dejonizátory) – sú jedinými filtračnými zariadeniami, ktoré chemický odstraňujú prvky z vody. Tvoria ich dve kategórie – odželezovače  - redukujú železo a mangán a zmäkčovače – redukujú vápnik a horčík.

Nadmerné množstvo železa spôsobuje rôzne choroby tráviaceho systému, hrdzavú farbu bielizne, sanitárneho zariadenia, voda má nepríjemný zápach a nehodí sa na pitie, rúry a ďalšie zariadenia sa upchávajú,  pretože sa vytvárajú usadeniny.

Nadmerné množstvo vápnika a magnézia – má vplyv na tvrdosť vody. V rúrach a nádobách sa vytvára vodný kameň, rúry upcháva. Kotle a bojlery potrebujú viac energie pretože sa tam usádza kameň a hrdza. Je potrebné používať viac práškov na pranie alebo saponátu na umývanie riadu. Zbytky zlúčenín zostávajú vo vláknach bielizne a dráždia pokožku. Potrebné je neustále čistiť pece, armatúry, sanitárne zariadenia od škvŕn po tvrdej vode.

V odželezovačoch alebo zmäkčovačoch prebieha ionová výmene, ktorá spočíva na výmene iónov železa, mangánu , vápnika, magnézia (horčíka) na ióny menej škodlivé pre zariadenia, najčastejšie sodíka.

Odželezovače odstraňujú iba železo a mangán, zmäkčovače iba vápno a magnézium (horčík), ostatné chemické látky ostávajú vo vode.

Reverzná osmóza - je najdôkladnejším spôsobom filtrácie vody. Je založená na separácii molekúl vody od iných rozpustených zlúčenín pomocou polopriepustnej membrány.  Membrána zachytí až 96-99% vo vode rozpustených organických a anorganických nečistôt väčších než 0,0001 μm. Znečistená voda je pod tlakom pretlačená cez póry membrány, čiastočky čistej vody nimi prenikajú a nečistoty sú vyplavené do odpadu. Pri procese filtrácie sú tiež odstraňované aj užitočné minerálne látky, okrem malých iónov sodíka a draslíka. Niektoré filtračné systémy majú preto mineralizátory. Tu predstavovaný systém má nainštalovaný mineralizátor, ktorý do vody dodáva vápnik, horčík, sodík a draslík. Okrem osmotickej membrány obsahujú zostavy tiež sedimentačné a uhlikové filtre, ktorých úlohou je vstupné očistenie vody a zbavenie vody chlóru a tiež ochrana životnosti membrány, zlepšenie chuti a vône.

Z vody sú takto odstraňované: hliník, arzén, azbest, dusík, báryum, benzén, a ďalšie organické látky, vrátane pesticídov a herbicídov, tiež bór, kadmium, chlór, chloroform, kyanid, flór, meď, nikel, olovo, ortuť a všetky baktérie a vírusy.