Voda

Dospelý človek potrebuje vypiť 2 – 3 litre vody denne.

„ Môžete vypiť za deň pol litra mlieka, zjesť pol litra polievky, vypiť dve veľké pivá, liter minerálky, no napriek tomu budete dehydrovaní, aj keď ste prijali tri litre tekutín.“

Čo pre nás voda znamená?

Voda je jedným z najdôležitejších zložiek prostredia v ktorom žijeme. Okrem ovzdušia je základným elementom potrebným pre život. aká je dôležitá pre náš život svedčí aj jej obsah v našom organizme je to od 70 do 90% a mení sa v závislosti od veku. Plod v trimestri obsahuje 90%, novorodenec 80% a dospelý človek 70% vody.

V ľudskom tele:

  • Prenáša živiny k bunkám
  • Rozpúšťa a vylučuje škodlivé látky
  • Reguluje telesnú teplotu
  • Umožňuje pohyblivosť kĺbov
  • Plní hydratačnú (zvlhčujúcu) funkciu a zjemňuje trenie v očiach a slizniciach
  • Chráni naše orgány
  • Posilňuje imunitný systém
  • Zvyšuje vytrvalosť
  • Prináša jasné myslenie
  • Zlepšuje náladu

Vodu obsahujú všetky tkanivá nášho organizmu, aj keď jej obsah je nerovnomerný. Je nevyhnutná pri biologických procesoch. Zúčastňuje sa na trávení a vstrebávaní potravy, výžive buniek. Je regulátorom tepla, absorbuje jeho prebytky a vydáva ich počas potenia kožou a dýchacími cestami. Zúčastňuje sa na všetkých biochemických procesoch, zvlhčuje sliznice, oči a zabezpečuje pohyblivosť kĺbov. Dospelý človek vydrží bez jedla viac ako mesiac ale bez vody iba niekoľko dní. Jej nedostatočný príjem vedie k jej rýchlemu úbytku v organizme – nedostatok vody v organizme okolo 10% spôsobuje fyzické aj psychické zlýhavanie, strata 20% môže viesť až k smrti.

V organizme sa vymení voda v priebehu 20 dni. Potrebné množstvo vody pre zabezpečenie jej rovnováhy v organizme je závislé od mnohých činiteľov, predovšetkým od veku, fyzickej aktivity, teploty prostredia, vlhkosti ovzdušia.

V súvislosti s veľkým významom vody pre ľudský život musí byť aj jej zodpovedajúca kvalita.  Voda musí byť čistá bez obsahu akýchkoľvek škodlivých látok, dopraví ich predsa ihneď do každej časti nášho tela. Nie len voda určená priamo na pitie musí  byť zbavená škodlivín ale vysoká kvalita vody je potrebná v potravinárskom priemysle, farmácii aj medicíne.

Štandardy na kvalitu pitnej vody určuje Nariadenie vlády SR 354/2006 Z.z. v ktorom sú najvyššie prípustné limity na kvalitu fyzikálnych ukazovateľov (chuť, teplota, pach, farba, zákal), niektoré chemické látky a jej bakteriologické limity.  Napriek tomu, že voda v pohári vyzerá dobre, z 2300 chemických látok rozpustených vo vode 97% nie je žiadnym z ľudských zmyslov rozpoznateľných. Pitie znečistenej vody nebolí, väčšina toxických látok sa však v ľudskom organizme hromadí. Vyhlášky a limity v nich sa po niekoľkých rokoch menia, dopĺňajú o ďalšie látky aby sa ľahšie dali pojať prípustné množstvá látok obsiahnutých vo vode. Voda I. triedy obsahuje 50 mg rozpustených látok. Takúto kvalitu mala voda v 19. storočí, keď všetky rieky a jazera na Zemi spĺňali dnešné chemické podmienky čistoty. Akosť vody sa zhoršuje v dôsledku jej znečistenia z priemyslu, poľnohospodárstva, androgénnych činností. V minulosti bol hlavnou príčinou ochorení z vody výskyt baktérii. V súčasnosti sú to hlavne toxíny zo spomínaných odvetví. Na zabíjanie baktérii sa používa chlór, ktorý ale má vedľajšie účinky. K ďalšiemu znečisteniu vody tzv. druhotnému znečisteniu dochádza kontamináciou z nevhodného technického stavu vodovodného systému.  Znepokojujúci je nárast alergii, ktorých pôvodcom môže byť voda. Vo veku päťdesiatich rokov má človek v sebe 2-3 kg škodlivých látok.

V 1 litri vody z vodovodu je priemerne 1000 mg chemických zlúčenín (TDS; toľko pripúšťa platná citovaná norma). Pitím 3 litrov vody denne teda za rok skonzumujeme asi 1 kg chemických látok).

Na Slovensku máme 28776 km (r.2011) vodovodnej siete . Z verejných vodovodov je zásobovaných 86,9% obyvateľov. Z toho najnižší podiel obyvateľov zásobovaných pitnou vodou z verejných vodovodov je na východnom Slovensku, je to 80,2% (r.2011). Vodu výhradne zo studne v rámci celého Slovenska využíva necelých 13% obyvateľov, na východnom Slovensku je to 20% obyvateľov. 

80% vody zo studní nie je vhodných na pitie. Studne sa ale prevádzkujú, voda sa používa.

Súčasnej medicíne sa stále častejšie nedarí odkryť príčiny vzniku chorôb, preto postupy na ich liečenie sú často snahou odstrániť následky napáchaných škôd. 

A vlastne voda je tou najdôležitejšou zložkou v našej výžive, je tiež príčinou alergií, rakoviny a iných chorôb. Po mnohých rokoch konzumácie nikto nespája tieto choroby, ktoré sú príčinou vyššej úmrtnosti práve s kvalitou pitnej vody.   

Stredná dĺžka života u nás u mužov je 74 rokov, priemer EÚ je 76,1 roka,  najvyššia hodnota EÚ regióne Aland (Fínsko)  80,8 roka (obdobie 2008-2010).

Stredná dĺžka života ženy 78 rokov, priemer EÚ 82,2 roka , najvyššia hodnota EÚ región Ticino  (Švajčiarsko) 86,2 roka

Zaujímavý je tiež údaj o miere úmrtnosti mužov do 65 rokov.  Štandardizovaná  miera úmrtnosti  na 100 tis. obyvateľov - mužov vo veku do 65 rokov je u nás o 40% vyššia  ako v niektorých vyspelejších krajinách EÚ  (r.2008)

Krajiny strednej Európy sa zaradzujú na popredné priečky úmrtnosti na rakovinu, Slovensko patrí medzi nich. (pozri. Zdravie a voda)

Samotná voda nikdy nebola hlavným prameňom životne dôležitých minerálov, pretože ich zdrojom je strava. Minerálna voda najčastejšie hlbinná, teda vytvorená vo veľkých hĺbkach má vysoký obsah minerálov. Hlbinné vody sa na povrchu ľahko znečistia. V súčasnosti nie je každá voda, ktorú spotrebiteľ kupuje hlbinná a pomer obsahu minerálnych látok nemusí byť pre nás vhodný. Nosenie si každý deň potrebného množstva vody, na priamu konzumáciu alebo varenie je nie len nákladné ale aj nekomfortné.

Slovensko je krajina, ktorá má bohaté zásoby vody, pitná voda, ktorá je vo všeobecnosti určená na priamu konzumáciu, výrobu nápojov, potravín a varenie  sa u nás používa aj na splachovanie a sprchovanie, umývanie aút, ulíc, polievame ňou záhradky, mestské parky, umývame okná a dlážku. V krajinách kde má voda väčšiu hodnotu a menšiu dostupnosť sa na iné účely ako konzumáciu používa úžitková voda. 

Podľa WHO  80% súčasných chorôb súvisí z kvalitou pitnej vody. 

Rýchlo rastúce znečistenie životného prostredia pred nás stavia otázku minimálne spomalenia tohto znepokojujúceho procesu. Dostupné zásoby pitnej vody sa zmenšujú a už dávno ľudstvo pociťuje ich nedostatok. Do vody sa dostáva a kumuluje sa v nej čoraz viac chemických látok, od ktorých je ťažké očistiť vodu tradičnými metódami čistenia. Spracovanie účinných a výkonných metód ich odstraňovania je jednou z najvážnejších úloh súčasných vedcov a technológov. Roky úsilia a hľadania jednoduchých, rýchlych a účinných metód čistenia vody od chemických látok priniesli pozitívne výsledky. Jednou z účinných metód sa ukázala filtrácia pomocou reverznej osmózy. Metóda, ktorá sleduje obdobný proces (prirodzená osmóza), známy z biológie - zo života ľudí, zvierat a rastlín.

Prvé zariadenia ktoré pracovali na princípe revérznej osmózy sa objavili na Západe už v r. 1965. U nás sa objavili v 90-tých rokoch. Výhodou takého typu sú nízke náklady na servis. V mnohých krajinách na Západe sú tieto zariadenia súčasťou domácnosti, minimálne súčasťou "lepších domácností".  Je len otázkou času keď sa aj naše rodiny dozvedia o potrebnosti používania domácej stanice na úpravu vody pracujúcej na princípe reverznej osmózy.  Stane sa tak súčasťou zariadenia domácnosti rovnako ako chladnička, práčka či televízor.

Stanica na úpravu vody s technológiou reverznej osmózy a aniontov Negativ Ions AQUA LIVE

  • Osmotická membrána s otvormi 0,0001 μm prepúšťa iba vodu a niektoré životne dôležité prvky – draslík, sodík, horčík (magnezium) a vápnik
  • Osmotická voda je 10x lacnejšia ako voda balená
  • Doživotná záruka
  • Najvyššia kvalita prevedenia
  • Autorizovaný servis a pravidelná kontrola vo Vašej domácnosti
  • 7 – stupňový filtračný systém, najvyššia kvalita zo v súčasnosti používaných
  • Získaná voda má najvyššiu kvalitu
  • Vysoká produktivita
  • Dvojitý kohútik – pre osmotickú a minerálnu vodu
  • Technológia Negativ Ions

 

Snáď to pomôže tým, ktorí ešte nie sú presvedčení o potrebe chrániť svoje zdravie a život aj prostredníctvom pitia čistej, zdravej  a bezpečnej vody.

Voda

Druhotné znečistenie vody

22.05.2013 18:46
Druhotné znečistenie vody vo vodovodných rúrach. Voda určená na pitie je z úpravni dopravovaná ku spotrebiteľovi vodovodným potrubím, ktoré by nemali výrazne ovplyvňovať jej kvalitu. Materiály, z ktorých sú vytvorené vodovodné potrubia sú rôzne. Tiež sa z nich uvoľňujú rôzne látky,...

Voda a zdravie

22.05.2013 18:13
Už pred niekoľkými rokmi bolo potvrdená priama súvislosti medzi rakovinou močového mechúra, konečníka a tiež rakovinou prsníka. Zo súčasných výskumov vyplýva, že ženy, ktoré trpia rakovinou prsníka majú v svojich tkanivách viac chlóru ako zdravé ženy. Najčastejšie sa vyskytujú také...

Chemické látky vo vode a ich pôsobenie na organizmus

22.05.2013 18:07
Škodlivé a chorobotvorné účinky niektorých prvkov a chemických látok vo vode Aldrin a dieldrin (insekticídy)   Stimulácia nervového systému (zvýšená dráždivosť, kŕče), bradykardia, zníženie krvného tlaku, poškodenie kože a prenikanie cez...

Filtrácia vody pomocou reverznej osmózy

22.05.2013 17:08
Medzi metódy, ktoré v ostatných rokoch nadobudli väčší význam v sektore filtrácie vody sa nachádza aj reverzná osmóza. Tento proces je opakom prirodzenej osmózy, ktorá prebieha v prírode. Jeho podstatou je dodávanie čistej vody bunkám, ktorá má zabezpečiť živým tkanivám pevnosť...

Minerály vo vode

02.05.2013 19:03
V prírode nájdeme viac ako 2500 minerálov, z ktorých 300 sa vyskytuje bežne. Z minerálov sú zložené horniny, ktoré tvoria zemskú kôru. Minerály, tak ako každá chemická zlúčenina sú tvorené s rôznych prvkov a medzi nimi je iba niekoľko takých, ktoré v živote ľudí,...

Minerály a ich denné dávky

24.04.2013 22:25
Tabuľka ukazuje aké minerály a prvky potrebujeme, aké sú ich denné dávky, priemerný denný príjem v pitnej vode a kde ich môžeme nájsť. Prvok Denná dávka Priemerný denný príjem v pitnej vode Hlavné zdroje potravín Množstvo v 100...

Spôsoby úpravy pitnej vody v domácnosti

24.04.2013 21:46
Konzumenti pitnej vody sa už dávno kriticky pozerajú na jej kvalitu. Je prirodzené, že najčastejšie hodnoteným faktorom je farba vody spôsobená zákalom alebo nežiaduci zápach spôsobený chlórom. O existencii stoviek ďalších látok vo vode konzument nevie, pretože nie sú viditeľné, sú bez chuti...